torsdag 28 februari 2008

Dragonkyckling i lergryta

4 portioner

1 kyckling (ca 1 kg)
citronsaft ca 1 msk
dragon ca 2 tsk
1 tsk salt
2 kryddmått vitpeppar
2 tsk soja
2 msk rapsolja el. liknande
1/2 tsk curry

Blötlägg lergrytan i kallt vatten minst 15 minuter, hela grytan ska vara täckt av vattnet. Blanda oljan med salt, peppar, soja och curry. Häll i citronsaften i kycklingen och därefter dragonen. Lägg kycklingen med bröstet upp i lergrytan. Pensla den runtom med oljeblandningen. Sätt på locket.
Ställ in grytan i kall ugn, mitt i ugnen, och sätt termostaten på 250 grader. Låt stå ca 1½ timme. En del säger att man skall ta av locket de sista 10-15 minuterna för att få mer färg, men det tycker jag är bara onödigt för det saknas ingen färg. Tag vara på skyn. Smaka av och red den till sås. Gott med ris och en sallad.

Källa: Rabén & Sjögrens kokbok

Inga kommentarer: