torsdag 28 februari 2008

Lergrytekyckling med sötsur apelsinsås

4 portioner

1,2 kg Färsk kyckling
1 1/2 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
2 klyfta(or) Vitlök
1 st Apelsin
1/2 msk Kinesisk soja
1/2 msk Olivolja
Ris och grönsaker

1 dl pressad apelsin
2 dl Skyn från kycklingen eller hönsbuljong
1 msk Finriven ingefära
2 msk Honung
1 msk Äppelcidervinäger
1 msk Maizena majsstärkelse

1. Sätt ugnen på 175° om du ska ugnsteka utan lergryta. Lägg lergrytan i kallt vatten minst 15 minuter.

2. Salta och peppra fågeln inuti och runt om även under skinnet där du kommer åt. Skiva vitlöken och apelsinen och lägg dem inuti och under skinnet på bröstsidan. Blanda soja och olja och pensla runt om. Lägg den i blötlagd lergryta och ställ in den i kall ugn och sätt samtidigt ugnen på 250° och stek ca 1 timme och 10 min. Pensla några gånger under tiden. Prova med sticka vid lårbenet. Köttsaften ska vara klar.

3. Ta vara på skyn som bildats och den ugnsäkra formen kan sköljas ur för att få god sky till såsen.

4. Gör såsen.

5. Stycka kycklingen i portionsbitar.

Så gör du såsen
1. Strimla skalet av en apelsin. Koka det i vatten 1 min och släng vattnet. Kyl skyn som bildats och ta bort fettet som flyter upp. Ta vara på 2 dl sky. Späd med vatten om det behövs.

2. Häll skyn eller buljongen i en liten kastrull med apelsinsaft, honung, vinäger, ingefära och masjsstärkelse. Koka upp under omrörning. Smaka av om det behövs salt. Sila såsen och blanda ner skalstrimlorna.

Inga kommentarer: