torsdag 28 februari 2008

Gryta med griskött, äpple och päron

600 g mager fläskkarré i skivor
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
1 tsk oregano
3 msk olivolja
1 rödlök
1 purjolök
2 morötter
2 fasta röda matäpplen
2 fasta päron
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk torkad oregano
1 tsk mald koriander
2 dl rödvin
3/4 dl flytande honung
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk olivolja

Till servering:
3 msk flytande honung
2 msk vitvinsvinäger

Tillbehör: kokta korngryn

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200-225°. Dela köttskivorna i ganska stora bitar.
Salta, peppra och strö på lite oregano. Bryn köttet hastigt runt om
i en het panna i 1 msk av oljan.
2. Skala löken och skär den i klyftor. Skiva purjolöken. Skala och
skär morötterna i bitar. Halvera, kärna ur och skär äpplena i
klyftor och päronen i bitar.
3. Fräs grönsakerna i 1 msk av oljan i en stekpanna ca 5 minuter tills
de mjuknar lite. Blanda grönsaker och kött i en ugnssäker form
med lock. Om du använder en s.k. romargryta blötläggs den först
i kallt vatten ca 15 minuter före användningen. Salta, peppra och
strö oregano och koriander över kött och grönsaker och blanda väl.
4. Värm rödvin i en kastrull med flytande honung, vinäger och olja
och häll över köttet. Lägg på locket eller täck med folie och ställ in
i nedre delen av ugnen. Stek kött och grönsaker ca 30 minuter.
5. Bryn frukten under tiden i resten av oljan och rör ner den i grytan.
Stek ytterligare 20-30 minuter till köttet är mört.
6. Vid servering: Rör ut honungen i vinäger, droppa över kött och
grönsaker och servera med kokta korngryn och kikärtsmos

(Källa: Allt om mat 1/66 2001).

Inga kommentarer: