torsdag 28 februari 2008

Lergrytepaella

6 portioner

1 hel kyckling
1 tsk salt
1.5 krm citronpeppar
1 tsk paprikapulver
200 gram rökt skinka
3 st vitlöksklyftor
2 st gula lökar
2 st paprikor
2 påsar saffran
1 burk hela tomater
3 dl långkornigt ris
4.5 dl vatten
500 gram räkor med skal
225 gram musslor
125 g gröna ärtor

Lägg lergrytan i vatten ca 15 minuter. Tina kycklingen och skär den i ca 8-12 bitar.
Skär skinkan i tärningar.

Skala och hacka löksarna.Skölj paprikan, ta bort kärnorna och skär den i ringar.
Häll tomaterna med spadet, riset och vattnet i grytan.Lägg i skinka, lök, paprika och saffran, rör om och lägg kycklingbiterna överst. lägg locket på grytan.

Ställ lergrytan i nedre delen av ugnen, på 200 grader och tillaga i cirka 1½ timme eller tills kycklingköttet lossnar lätt från benen.

Skala räkorna och rör ner dem och musslorna, tillsätt ärterna.
Ta med musselspadet om grytan ser torr ut. Låt den stå ytterligare 10-15 minuter.

Servera gärna med vitlöksbröd.

Inga kommentarer: