torsdag 28 februari 2008

Kottlettrad i lergryta

4 portioner

cirka 1 kg kotlettrad med ben
1 msk riven färsk ingefära
1 msk flytande honung
1–2 kvistar färsk rosmarin eller 1/2 msk torkad
salt och peppar
200 g små lökar
500 g små potatisar
2 morötter
2 syrliga äpplen
1 dl russin, gärna gula
100 g torkade dadlar
2-3 dl äppeljuice

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.

Putsa eventuellt kotlettraden och ta bort lite fett.

Gnid in köttet med ingefära, honung, rosmarin, salt och peppar.

Skala lökarna, skrubba potatisen, skala och skär morötterna i bitar. Lägg allt i grytan och kotlettraden ovanpå.

Kärna ur och skär äpplet i grova klyftor och lägg dem runt köttet. Strö över russin och dadlar och häll på äppeljuicen. Sätt på locket och ställ in i kall ugn.

Sätt ugnen på 200 grader och låt grytan stå inne i ca 1 1/2 timme. Ta av locket de sista 15 minuterna så att köttet får lite färg. Skär upp kotlettraden i portionsbitar och servera med tillbehören och den goda skyn.

Inga kommentarer: