torsdag 28 februari 2008

Sjömansbiff i lergryta

sex portioner

500 g innanlår av nöt i tunna skivor
(2 msk margarin eller smör)
3 gula lökar
10-12 potatisar, ca 1 kg
1-2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk socker
1 flaska öl (33 cl) + 1½ dl vatten ELLER 5 dl vatten + 1 köttbuljongtärning
1 msk soja
finhackad persilja

Lägg grytan i vatten 10-15 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Bryn dem ev i matfettet i en stekpanna. Skala lök och potatis. Skär dem i skivor. Det går bra att använda matberedare.

Varva potatis, lök och kött i grytan. Börja och sluta med potatisen. Salta, peppra och strö socker mellan de olika lagren. Häll på vätskan och sojan.

Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200°C. Låt grytan stå ca 1½ timme eller tills köttet är mört och potatisen mjuk. Strö på persilja. Servera inlagda rödbetor eller ättiksgurka och isbergssallad till.

Källa: ICA

Inga kommentarer: